Het volgen van een detox kuur lijkt de laatste rage op het gebied van gezondheid te zijn. Maar waarom zou je een detox kuur in een welnesscentre volgen? Ontdek het hier.

Waarom een detox kuur?

Een detox is bedoeld om je lichaam te reinigen van afvalstoffen die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt. De lever en de nieren zijn de organen die belast zijn met de taak om het lichaam te reinigen van lichaamsvreemde- en afvalstoffen. Mede door onze moderne manier van leven is dit een zware taak voor deze organen. Door de grote belasting op met name de lever is dit orgaan niet altijd in staat om de afvalstoffen voldoende snel af te voeren. Het gevolg is dat de afvalstoffen zich in het lichaam gaan ophopen, in het vetweefsel bijvoorbeeld.

Factoren die bijdragen aan een te grote last voor de lever zijn:

  • Een dieet wat rijk is aan toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. De lever kan de grote toevoer van suikers niet aan vanwege de beperkte opslagcapaciteit voor glucose. De lever is belast met de taak om het overschot aan suikers (glucose) om te zetten in vetweefsel. Fructose die niet direct verbrand kan worden moet ook door de lever omgezet worden in vetweefsel.
  • Alcohol
  • Medicijnen
  • Pesticiden die gebruikt worden bij het telen van groenten en fruit en op en in het groente en fruit achterblijven
  • Antibiotica die gebruikt wordt in de veehouderij en bij pluimvee
  • Cosmetica, deodorant en andere lichaamsverzorgingsproducten
  • Zware metalen die in de voedselketen terecht zijn gekomen
  • Luchtvervuiling
  • Amalgaamvullingen
  • Lichaamsvreemde stoffen in de voeding zoals conserveermiddelen en smaakstoffen

Al met al zijn er veel stoffen die de lever belasten. De lever is niet gemaakt voor het verwerken van deze grote hoeveelheden stoffen. Genetisch gezien hadden we in de evolutie helemaal niet te maken met de grote hoeveelheid chemische troep waarmee we tegenwoordig in aanraking komen. Het is daarom goed om de lever zo nu een dan een handje te helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen. Dit doe je door middel van een detox kuur.

Hoe gaat een detox kuur in zijn werk?

Een detox kuur is een periode waarin je de lever zo veel mogelijk ontziet zodat het zijn capaciteit kan gaan inzetten voor het afvoeren van afvalstoffen. Dit ontzien van de lever doe je door geen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten meer te eten. Ook zijn dierlijke voedingsmiddelen niet toegestaan omdat deze het lichaam door de aminozuren en vetzuren verzuren. Het lichaam is al te veel verzuurd door alle eiwitten, vetten, toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die we eten. Door te ontzuren kan de lever afvalstoffen gaan afvoeren.

Het is daarbij zaak om de lever zoveel mogelijk te ondersteunen en de voedingsstoffen te geven die daarbij helpen en stimuleren om afvalstoffen af te gaan voeren. Dit wordt gedaan door het drinken van groentesappen. In groentesap zitten veel mineralen die base-vormend zijn zodat het lichaam kan ontzuren.

Een detox kuur doe je doorgaans minimaal 3 dagen tot maximaal 2 weken. Naast groentesappen drink je ook kruidenthee. Dit zijn dan kruiden die de lever en de nieren stimuleren om afvalstoffen te gaan afvoeren en harder te gaan werken. Verder mag je water drinken. Het drinken van koffie is niet toegestaan omdat dit zuurvormend is.

Voordat je begint met de detox kuur ga je het lichaam voorbereiden op de detox. Dit door je door 3 dagen voordat je begint te stoppen met het eten van toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en het drinken van koffie en alcohol. Na het beëindigen van de kuur eet je de eerste 3 dagen ook nog gene toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.

Het effect van een detox kuur is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Desondanks zijn er miljoenen mensen die één of meerdere keren per jaar een detox kuur volgen en claimen zich beter te voelen door het volgen van de kuur.

Waarom in een wellnesscentre?

Het maakt in principe niet uit waar en wanneer je een detox kuur doet. Je zou de kuur gewoon thuis kunnen doen terwijl je gewoon naar je werk gaat. Dit is echter behoorlijk zwaar om te doen. Tijdens een detox kuur kom je lager in je energie te zitten door het ontbreken van koolhydraten, vetten en eiwitten in je voeding. De groentesappen bevatten veel micronutriënten en vezels maar bevatten maar weinig energie. Ze bevatten kleine hoeveelheden door de natuurlijke suikers van de kleine hoeveelheden vruchten die in de sappen worden gebruikt. Daarnaast kan een detox kuur voor sommige mensen ook spiritueel reinigend werken waardoor er opgekropte emoties los kunnen komen. Het is daarom wel prettig om een detox kuur te doen als je even niks anders aan je hoofd hebt. Een welnesscentre is de ideale plek voor het doen van de detox. Zo kan je het lichaam ondersteunen in het afvoeren van afvalstoffen door het namen van een sauna bad. De wisseling van warmte en kou zetten de stofwisseling en het immuunsysteem op scherp waardoor afvalstoffen uit het diepe vetweefsel los kunnen komen en afgevoerd worden. Ook is het prettig om je in het welnesscentre te laten masseren. Zo kunnen afvalstoffen uit het weefsel los worden gemasseerd en makkelijker door het lichaam worden afgevoerd. Verder heb je in een welnesscentre alle expertise om je heen om je door de detox kuur heen te begeleiden.