Na 12 november kun je beginnen met je zorgverzekering 2021. Niemand heeft er zin in. Maar als je er een beetje tijd aan besteedt, kun je de rest van het jaar flink wat euro´s besparen. Niets doen, kan je zelfs extra geld gaan kosten komend jaar. Om het jou wat makkelijker te maken, hebben we de vier belangrijkste zaken waar je op moet letten op een rijtje gezet.

Zorgverzekering vergelijken 2021 kan tot 31 december

Houdt de einddatum goed in zicht. Het is de bedoeling dat je uiterlijk op oudjaarsdag een eventuele overstap maakt. Er is een uitloop tot januari, maar die geldt alleen als je jouw huidige polis in december al hebt opgezegd. Bijkomend voordeel van tijdig switchen, is dat de nieuwe verzekering jouw oude verzekering voor jou stopzet. Dat scheelt jou weer een vervelend klusje.

Voldoet je huidige polis nog?

Ook als je tevreden bent over je huidige polis en niet van plan bent om over te stappen, is het noodzakelijk dat je even checkt of de polis volgend jaar nog hetzelfde is. De zorgverzekeraar mag jouw polis namelijk ieder jaar aanpassen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je minder vergoed krijgt dan dit jaar en dat een andere zorgverzekeraar ineens voordeliger blijkt te zijn.

Bij welke ziekenhuizen kun je terecht?

Je hebt totale keuzevrijheid als je een restitutiepolis neemt. Maar daar zit ook een hoger kostenplaatje aan vast. Met een naturapolis of combinatiepolis heb je minder keuze, dus is het handig als je even bij je lokale ziekenhuis checkt uit welke zorgverzekeraars je kunt kiezen. Daarmee filter je gelijk jouw opties en wordt het ziektekostenverzekering vergelijken een stuk overzichtelijker.

Hoeveel eigen risico gebruik je?

Als je vrijwillig jouw eigen risico verhoogt, krijg je meestal flinke kortingen op je maandelijkse zorgpremie. Ga dus na of je de afgelopen jaren wel eens over de grens van € 385 bent gegaan. Is dit niet het geval, dan kan je prima je eigen risico verhogen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je in geval van nood wel ergens tussen de € 385 en € 885 op moet kunnen hoesten.