Ze zeggen wel eens dat het gebruik van een sauna gezond is. Maar is dat wel zo? Word je echt gezonder door het gebruik van een infrarood sauna?  Wij zochten het uit voor je.

Is een sauna bezoeken gezond?

Een regelmatig bezoek aan de sauna is gezond. Je bloedsomloop verbetert, afvalstoffen worden beter afgevoerd door het lichaam, en het werkt reinigend voor lichaam en geest.

Hoewel je natuurlijk geen vitamines of mineralen toegediend krijgt door een sauna, is het dus wel gezond om er gebruik van te maken. Bij Elite Wellness vind je bijvoorbeeld een ruim aanbod aan infrarood sauna’s. Het is dus gezond om gebruik te maken van een sauna.

Infrarood sauna gezonder dan gewone sauna?

Een infrarood sauna heeft een betere dieptewerking op de spieren. Hierdoor kan de warmte beter doordringen tot de spieren dan bij een traditionele sauna. Het is echter niet bewezen dat een infrarood sauna per se ‘gezonder’ zou zijn dan een gewone sauna. Dit komt doordat een gewone sauna ook een heilzame invloed op het lichaam heeft. Bovendien is het ook afhankelijk van smaak: de één vindt een infrarood sauna prettiger en de ander vertoeft het liefste in een traditionele sauna. De ene sauna is dus niet perse gezonder dan de andere.

Gezondheidsvoordelen van een infrarood sauna

Dat het gebruik van een infrarood sauna gezondheidsvoordelen met zich meebrengt staat buiten kijf. Je spieren en gewrichten kunnen ontspannen, waardoor je makkelijker in slaap valt na een sessie. Het is ook goed wanneer je bijvoorbeeld last hebt van reuma of artritis. Een regelmatig bezoekje aan de infrarood sauna kan dan tijdelijk jouw klachten verlichten. Daarnaast kun je door een infrarood sauna beter ‘ontgiften’. Door het transpireren kan jouw lichaam beter afvalstoffen afvoeren uit het lichaam. Het gebruik van een infrarood sauna kan ook een positieve werking hebben op de huid. Het vermindert acne, kraaienpootjes en rimpels bij regelmatig gebruik. 

Verschillen traditionele sauna en infrarood sauna

Een belangrijk verschil is dat bij een traditionele sauna langer gewacht moet worden tot er gebruik kan worden gemaakt van de sauna. De opwarmtijd voor een traditionele sauna is ongeveer 40 minuten. Gemiddeld wordt een traditionele sauna tussen de 75 en 100 graden.  

Een infrarood sauna heeft een veel kortere opwarmtijd, tussen de 5 en 10 minuten. Je kunt een infrarood sauna bovendien al vanaf een veel lagere temperatuur gebruiken. Vanaf 30 graden is dit al mogelijk. Een infrarood sauna verwarmt direct op de huid, waardoor je deze ook al kunt gebruiken terwijl deze nog aan het opwarmen is. Uiteraard is het zowel bij een gewone sauna als infrarood sauna belangrijk om deze goed te reinigen na gebruik.