Door ons drukke bestaan zijn we vaak moe. Het is dan heerlijk om de accu weer even op te kunnen laden in een wellness centre. Ontdek waarom dit zo belangrijk is en wat je kunt doen om meer energie te krijgen.

Waarom zijn we moe?

Als we het druk hebben dan zijn we vaak vermoeid. De vermoeidheid gaat vaak vanzelf weer weg als je even je rust pakt. Door een lang weekend naar een wellness centre te gaan bijvoorbeeld. Soms rust pakken niet voldoende om onze energie weer terug te krijgen. Er is dan meer aan de hand. Het zou kunnen dat je oververmoeid bent. Oververmoeidheid is wat anders dan vermoeidheid. Het verdwijnt niet door eventjes rust te pakken.

Oververmoeidheid ontstaat ook niet van de ene op de andere dag. Hier gaat een langdurig proces van overbelasting aan vooraf. Deze vermoeidheid kwijt raken is dan ook weer een heel proces.

Ben je altijd maar moe dan is het goed om dit met je huisarts op te nemen. Deze kan checken of er geen sprake is van bloedarmoede, een traag werkende schildklier of ander medisch probleem.

Indien er geen medisch probleem is dan is vermoeidheid vaak het gevolg van (chronische) stress of verkeerde leefstijl keuzes. Sta je altijd onder grote druk, omdat er veel van je gevraagd wordt op het werk bijvoorbeeld, dan krijg je te maken met chronische stress. Heb je stress dan wordt er adrenaline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je kunt vechten of vluchten en je wordt alerter. Hetzelfde gebeurt als je het druk op je werk hebt. Door de adrenaline wordt je alerter en gaan je prestaties vooruit. Dit stelt je instaat om je werk op tijd af te hebben. Om de effecten van de adrenaline weer te kunnen neutraliseren wordt er cortisol aangemaakt. Sta je dagelijks onder stress dan werkt dit niet meer goed. De hormoonhuishouding raakt verstoord en de cortisolwaarden blijven te hoog.

De verstoorde hormoonhuishouding vergt veel energie van ons lichaam omdat het door deze verstoring nooit meer goed in rust komt. Hierdoor raken we oververmoeid of kunnen we zelfs in een burn-out belanden. Het is daarom belangrijk om tegenover stress ook momenten van ontspanning te zetten. Een weekendje naar een wellness centre is daar een mooi voorbeeld van. Dit geeft je rust en je kunt je even helemaal ontspannen. Hierdoor kunnen de hormonen weer wat in balans komen en krijg je weer het gevoel energie te hebben.

Zorg voor ontspanning

Van stress is bekend dat het zorgt voor vermoeidheid. Om energie te hebben is het van belang dat de hormoonhuishouding op orde is. Stress gooit de gehele hormoonhuishouding overhoop waardoor je minder energie krijgt. Ervaar je vaak of veel stress dan is het goed om de bron van stress weg te nemen. Misschien kan je een andere functie gaan vervullen bij het bedrijf waar je werkt die minder stressvol is. Of misschien kan je hulp krijgen.

Daarnaast is het goed om ook tijd vrij te maken voor ontspanning, binnen je drukke agenda. Zo kan je de dag beginnen of eindigen met meditatie. Om de gedachten even los te laten. Of je doet aan yoga. Doe fysiek bezig te zijn kan het makkelijker zijn om gedachten lost te laten.

Veel mensen vinden het ook heerlijk om een bezoekje aan de sauna te brengen. De warmte zorgt ervoor dat de spieren zich kunnen ontspannen en je gedachten worden afgeleid. Een massage is een mooie en waardevolle aanvulling op een sauna bezoek. Bij een wellness centre kan je deze met elkaar combineren.

Eet gezond

Het klink cliché maar gezonde voeding is heel belangrijk als je meer energie wilt. Het proces waarbij voeding wordt omgezet in vrij complex. Het is een biochemische reactie waarbij allerlei stoffen betrokken zijn. Heb je onvoldoende van deze stoffen dan verloopt dit proces minder efficiënt en kan je minder energie vrij maken.

Voedingsstoffen die belangrijk zijn om energie vrij te kunnen maken zijn vitamine B1 en magnesium. Deze moeten via de voeding betrokken worden. Heb je onvoldoende vitamine B1 en magnesium dan verloopt de glucosestofwisseling minder goed en wordt je erg moe.

Er zijn ook voedingsstoffen die indirect een rol hebben bij de energiestofwisseling. Zo zijn vitamine B12 en ijzer nodig om bloedarmoede te voorkomen. Heb je bloedarmoede dan heb je minder rode bloedlichaampjes. Hierdoor kan je minder zuurstof naar de cellen transporten waardoor je minder energie kunt vrij maken.

Naast genoemde vitaminen en mineralen zijn er nog tal van voedingsstoffen die direct of indirect een rol hebben in de energiestofwisseling. Om je zelf ervan te verzekeren dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt is het daarom goed om een afwisselend dieet te volgen.

Eet de juiste koolhydraten

De bloedsuikerspiegel heeft groot effect op je energieniveau. Het beste voor je energie is een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit bereik je door op de grote van je porties koolhydraten te letten. Niet teveel aardappelen, rijst of pasta opscheppen. Maar meer vezelrijke groente. Het type koolhydraten wat je eet bepaald hoe snel dit opgenomen wordt in het bloed. Zodra je koolhydraten eet worden deze afgebroken tot glucose. De glucose zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Hoe sneller koolhydraten worden afgebroken tot glucose des te sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen.

Voedingsmiddelen die snel tot glucose worden afgebroken zijn pasta, witte rijst, wit brood en bakkerijproducten. Deze vermijd je het beste zoveel mogelijk.

In plaats hiervan kan je voedingsmiddelen eten die langzaam worden omgezet in glucose. Je krijgt dan een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit zijn voedingsmiddelen zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervlies rijst, bonen en peulvruchten.