Het ervaren van ‘lichte’ stress hoeft niet slecht te zijn; het kan zelfs helpen. Is er echter sprake van veel, en/of langdurige stress, dan is het van belang om dit te verminderen, zodat je je beter en gezonder gaat voelen, zowel lichamelijk als geestelijk.

1. Juist en gezond eten 

Het vermijden van ‘slechte’ voeding en bepaalde voedingsstoffen is belangrijk voor het verminderen van stress. Hieronder valt onder andere verzadigd vet en suikers. Deze lijken misschien op de korte termijn juist te helpen, maar op de lange termijn werken ze juist tegen je. Bovendien zijn verzadigde vetten en suikers slecht voor je algemene gezondheid. 

In plaats van het bovenstaande, is het aangeraden om je te focussen op gezonde omega 3 vetzuren, vitamines en mineralen via fruit en groente, en complexe koolhydraten. Deze geven je energie, en zijn goed voor je algemene gezondheid.

Merk je dat je bepaalde voedingsstoffen, zoals specifieke vitamines, onvoldoende binnenkrijgt via je normale voeding? Dan is het ook mogelijk je eetpatroon aan te vullen met sportvoeding, sportsupplementen en voedingssupplementen. De juiste supplementen zorgen ervoor dat je tekorten aanvult.

Bepaalde stoffen hoeven niet per definitie ongezond of slecht te zijn, maar zijn toch niet aangeraden wanneer je last hebt van veel stress. Een belangrijk voorbeeld hiervan is cafeïne. Dit kun je zowel via voeding (koffie) als via een supplement binnenkrijgen (tabletten). Hoewel een juiste hoeveelheid cafeïne ook voordelen kan hebben, is het vanwege onder andere mogelijke slaapproblemen aangeraden om deze stof niet veel te consumeren.

Juist eten, met een focus op gezonde voeding, zal bij velen (bij de een meer dan bij de ander) helpen met het verminderen van stress.

2. Slaap voldoende

Een goede nachtrust wordt nog altijd vaak ondergewaardeerd. Dat is zonde, want voldoende slaap is van groot belang om je uitgerust en goed te voelen. 

Bij slaaptekort worden stresshormonen aangemaakt. Het grootste voorbeeld hiervan is cortisol. Naast dat je meer stress ervaart, zijn er ook andere negatieve gevolgen, zoals de afbraak van collageen (wat onder andere elasticiteit en stevigheid aan de huid geeft).

Een nachtje minder slapen gebeurt iedereen natuurlijk wel eens en is niet erg. Wanneer weinig slaap echter een gewoonte is / wordt, is het een vrij serieus probleem. Probeer daarom voldoende te slapen! Naast dat het je stress vermindert, is het ook goed voor je algemene gezondheid.

3. Beweging en sport

Door voldoende te bewegen, verminder je stress. Sporten helpt met het verlagen van stresshormonen (zoals cortisol). Bovendien maakt je lichaam door te sporten serotonine en endorfine aan. Hierdoor ga je je onder andere gelukkiger voelen. Verder geeft sporten energie en zelfvertrouwen; beide werken als hulpmiddel wanneer je regelmatig stress ervaart, en zijn daarnaast goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid.