In de sportwereld is het algemeen bekend dat eiwit een voedingsstof is met grote voordelen voor de spieropbouw. De echt fanatieke sporters zullen dan ook regelmatig eiwitshakes of eiwitrepen gebruiken om het herstel en de spieropbouw te optimaliseren. Maar is het wel voor elke sporter nodig om aanvullende supplementen of sportvoeding te gebruiken om optimaal resultaat te leveren? Dat is een onderwerp waar velen nog vragen over hebben. Of wanneer er bijvoorbeeld eiwitten ingenomen moeten worden om het process van spieropbouw te helpen. We bespreken in het kort hoe eiwitten helpen bij een sneller herstel en wat de juiste timing hier mee te maken heeft.

Eiwitten en spierherstel

Spieren bestaan uit diverse lichaamseigen stoffen waaronder eiwit, namelijk spiereiwit. Deze vorm van eiwitten worden vaak ook we de aminozuren genoemd. Om te kunnen sporten en je spieren goed te gebruiken heb je eiwit nodig. Tijdens het sporten daar in tegen is jouw lichaam door de inspanning juist eiwitten aan het afbreken. Er ontstaan letterlijk kleine scheurtjes in de spieren die ervoor zorgen dat de spier groter kan worden nadat het herstelt is. Echter is het hierbij van groot belang dat de eiwitinname groter is dan de eiwitafbraak. Wanneer jij dus gaat sporten, je eiwitten afbreekt en dit niet weer aanvult zullen je spieren simpelweg niet kunnen groeien. Om deze reden is eiwit enorm belangrijk bij het herstel van de spieren na het sporten.

De beste timing

Sportvoeding verschilt qua timing waarop het het beste geconsumeerd kan worden. Bij eiwitten is het eigenlijk heel logisch. Wanneer jij aan krachttraining doet bouw je gedurende de training eiwitten af. Logischerwijs is het dan ook het beste om binnen twee uur na de training eiwitten te nemen. Op deze manier versnel jij het herstel process. Anderzijds, wanneer je naar duursporters kijkt is het van groter belang dat er gedurende het uitoefenen van de sport ook veel eiwit in de spieren zit zodat er meer energie uit gehaald kan worden. Voor duursporters is het daarom belangrijk om gedurende de hele dag genoeg eiwit binnen te krijgen.