Lasers spelen een steeds belangrijkere rol in de moderne gezondheidszorg. Ze bieden nauwkeurigheid en precisie in verschillende medische toepassingen. In dit artikel zullen we de diverse functies van lasers in het ziekenhuis verkennen en hoe ze de diagnostiek, behandeling en operaties in de medische wereld hebben verbeterd.

Diagnostiek en beeldvorming

 • Optische Coherentie Tomografie (OCT)

Optische Coherentie Tomografie maakt gebruik van lasers om gedetailleerde beelden van weefsels te creëren. In de oogheelkunde helpt OCT artsen bij het diagnosticeren van oogaandoeningen door gedetailleerde beelden van het netvlies te produceren.

 • Fluorescentie spectroscopie

Lasers worden ingezet in fluorescentiespectroscopie om abnormale cellen te detecteren. Dit is van onschatbare waarde voor de vroege detectie van kanker en andere ziekten. Lasers zoals deze gebruikt worden in het ziekenhuis zijn te vinden bij Laservision

Chirurgie en behandeling

 • Laserchirurgie

Laserchirurgie wordt veelvuldig gebruikt in ziekenhuizen voor verschillende medische procedures. Het biedt een minimaal invasieve benadering en wordt ingezet bij oogchirurgie, huidbehandelingen en zelfs het verwijderen van tumoren.

 • Dermatologie

In de dermatologie worden lasers gebruikt voor diverse behandelingen, zoals het verwijderen van tatoeages, littekencorrectie en het behandelen van huidaandoeningen zoals psoriasis en vitiligo.

 • Tandheelkunde

In de tandheelkunde spelen lasers een belangrijke rol bij procedures zoals het verwijderen van tandbederf, tandvleesbehandelingen en tanden bleken.

Oncologie

 • Radiotherapie

Lasers worden ingezet in radiotherapie om kankercellen te vernietigen. Ze helpen bij het nauwkeurig richten van straling op tumoren, met minimaal effect op gezonde weefsels.

 • Fotodynamische Therapie (PDT)

Fotodynamische therapie maakt gebruik van lasers om fotosensibiliserende medicijnen te activeren die eerder aan de patiënt zijn toegediend. Dit wordt vaak gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker.

Voordelen van lasers in het ziekenhuis

 • Nauwkeurigheid: Lasers bieden ongeëvenaarde precisie in medische procedures, wat resulteert in minder schade aan gezonde weefsels.
 • Minimale invasiviteit: Veel laserprocedures zijn minimaal invasief, waardoor patiënten sneller herstellen en minder pijn ervaren.
 • Verbeterde beeldvorming: Lasers worden gebruikt in geavanceerde beeldvormingstechnieken die artsen helpen bij het stellen van nauwkeurige diagnoses.
 • Minder bloeding: Tijdens chirurgische ingrepen kunnen lasers bloedvaten dichtschroeien, waardoor het risico op bloeding wordt verminderd.
 • Minder littekenvorming: Laserchirurgie kan leiden tot minder zichtbare littekens, wat esthetisch aantrekkelijk is voor patiënten.

Uitdagingen en toekomstperspectieven

Hoewel lasers aanzienlijke voordelen bieden in de medische wereld, zijn er ook uitdagingen, zoals de kosten van laserapparatuur en gespecialiseerde training voor medische professionals. Niettemin blijft de toekomst van lasers in de ziekenhuisomgeving veelbelovend. Nieuwe technologieën en toepassingen zullen blijven bijdragen aan innovatie in de gezondheidszorg.

Lasers hebben hun waarde bewezen in de gezondheidszorg door precisie, minimaal invasieve aard en veelzijdigheid te bieden in diagnostiek, chirurgie en behandelingen. Ze hebben de medische wereld veranderd en zullen naar verwachting blijven bijdragen aan innovaties in de gezondheidszorg. Lasertechnologie zal een cruciale rol blijven spelen bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van patiënten in ziekenhuizen over de hele wereld.