Wie had gedacht dat ik, een fervente blower, ooit zou schrijven over het stoppen met cannabis? Toch is het zo’n enorme ommezwaai in mijn leven geweest dat ik voel dat mijn ervaringen misschien anderen kunnen helpen die dezelfde uitdaging aangaan. Het was geen gemakkelijke beslissing, en zeker geen eenvoudige reis, maar hier ben ik dan; helderder, gezonder en gelukkiger dan voordat ik deze verandering doorvoerde.

De realisatie: waarom wilde ik stoppen?

Mijn besluit kwam na heel wat zelfreflectie. Die avonden alleen met mijn joint leken eerst ontspannend, maar uiteindelijk zag ik hoezeer het mij isoleerde van de wereld om me heen. Mijn sociale kring werd kleiner en de dagen begonnen allemaal op elkaar te lijken. Ik miste echte connecties met mensen en besefte dat als er iets moest veranderen, dit bij mezelf moest beginnen.

Eerste stappen: voorbereiding op een nieuw hoofdstuk

Voorbereiding was essentieel voor succes. Ik ruimde alles op wat me aan blowen deed denken; van asbakken tot aanstekers en stashdoosjes – weg ermee! Vervolgens vertelde ik vrienden over mijn plan om te stoppen. De reacties waren gemengd maar wetende wie je echte vrienden zijn helpt enorm tijdens zo’n proces.

Hobbels onderweg: waar liep ik tegenaan?

Ontwenningsverschijnselen waren onvermijdelijk; slapeloosheid, irritaties en stemmingswisselingen speelden in de eerste weken parten. Dit gecombineerd met de constante verleiding maakte het een behoorlijk intense ervaring. Maar elke dag zonder terugval gaf me meer kracht en zelfvertrouwen.

Ondersteuning vinden

In deze periode was ondersteuning cruciaal. Online forums bleken een goudmijn voor tips en herkenbare verhalen van lotgenoten – wetende dat je niet alleen bent in jouw strijd hielp enorm. Voor professionele begeleiding kwam ook stoppen met cannabis naar voren als nuttige hulpbron waaraan je veel kunt hebben tijdens dit proces.

Conclusie: Een persoonlijke groei zoals nooit tevoren 

Het hele traject heeft me geleerd hoe veerkrachtig wij als mensen kunnen zijn wanneer we echt willen veranderen. Stoppen met blowen was slechts één aspect; het ging meer om mijzelf bewijzen dat er meer in het leven is dan vluchtgedrag of afstandelijkheid veroorzaakt door roesmiddelen. Mocht jij ook overwegen te stoppen met cannabis, bedenk dan goed wat jouw redenen zijn om te stoppen en zoek naar passende ondersteuning die bij jou past – of dat nu professionals zijn via https://www.connection-sggz.nl/, goede vrienden of online communities. Uiteindelijk gaat het niet alleen om ‘niet gebruiken’, maar juist ook om wat je daarvoor in de plaats krijgt – vrijheid, helderheid van geest én hopelijk net zulke positieve transformaties zoals die welke ík heb mogen ervaren!